Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ενημερωτικό της 3ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας (από την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών) - Μέρος 2ο

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών Πράγματι το 2 ο μέρος άργησε λίγο. Όμως είμαστε άνθρωποι και έχουμε και την άλλη την κανονική ζωή...

από την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Πράγματι το 2ο μέρος άργησε λίγο. Όμως είμαστε άνθρωποι και έχουμε και την άλλη την κανονική ζωή μας. Ωστόσο η ενημέρωση σου είναι πάνω απ’ όλα, οπότε πάρε λίγη ακόμα παραπληροφόρηση. Θυμήσου, μιλάμε για την Τρίτη στις 7 Φεβρουαρίου 2017 και είναι η 3η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.

Θέμα 12ο: Ψήφισμα καταδίκης της στάσης της κυβέρνησης για την αργία των Τριών Ιεραρχών  

- Ποιος έφερε το θέμα;
- Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών.
- Έχετε φέρει κείμενο;
- Όχι. Ας συζητήσουμε πρώτα, αν πρέπει η Ε.Λ.Μ.Ε. να βγάλει κείμενο και μετά, αν συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βγει κείμενο, μπορούμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει το κείμενο αυτό.

Συνάδελφε, αν σου φαίνεται παράξενος ο παραπάνω διάλογος, έχεις δίκιο. Η λογική λέει ότι αν έχεις να προτείνεις κάποιο κείμενο προς ψήφιση το καταθέτεις, γίνεται συζήτηση, προτείνονται πιθανές διορθώσεις και στο τέλος ψηφίζεται ή καταψηφίζεται.

Τι γίνεται όμως στην πράξη; Έστω ότι η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών προτείνει ένα κείμενο. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις.

Πρώτη περίπτωση: Οι κομματικές παρατάξεις προτείνουν για το ίδιο θέμα τα δικά τους κείμενα και στο τέλος δεν ψηφίζεται κανένα.

Δεύτερη περίπτωση: Προτείνονται τόσες αλλαγές στο αρχικό κείμενο, το οποίο μεταλλάσσεται, ώστε να μη μοιάζει καθόλου με το αρχικό. Έτσι, ή ψηφίζεται ένα μεταλλαγμένο κείμενο ή αν δεν αποδεχθεί τις αλλαγές αυτός που το πρότεινε, το κείμενο καταψηφίζεται.

Τρίτη περίπτωση: Το κείμενο φτάνει σε ψηφοφορία. Οι περισσότεροι δεν το καταψηφίζουν, όμως ψηφίζουν λευκό και έτσι το κείμενο τελικά δεν περνάει.

Στις λίγες περιπτώσεις που δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, το κείμενο υπερψηφίζεται, μερικές φορές και ομόφωνα. Τότε όμως, αν τυχόν υπάρξουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες, όλοι αποποιούνται των ευθυνών τους και δείχνουν με το δάχτυλο τον συγγραφέα.

Έτσι λοιπόν, επειδή κανείς δεν έχει τον χρόνο να κάθεται να γράφει κείμενα που οι υπόλοιποι πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων, καλό είναι να αποφασίζεται αν χρειάζεται να βγει από την Ε.Λ.Μ.Ε. ένα κείμενο και μόνο τότε κάποιος να αναλαμβάνει τη σύνταξή του. Το κείμενο μετά τις τυχόν διορθώσεις θα αποτελεί κείμενο της Ε.Λ.Μ.Ε. και όχι κομματικό κείμενο, που απλά υπογράφει η Ε.Λ.Μ.Ε.

- Γιατί να βγει κείμενο;

Είναι απλό η 30 Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών) είναι θεσμοθετημένη αργία με νόμο, όπως και του Αγίου Πνεύματος. Είναι η μοναδική καθαρή γιορτή των εκπαιδευτικών. Την αργία κατήργησε για μία και μόνη χρονιά 2014-15 ο Αρβανιτόπουλος, μετατρέποντάς την σε γιορτή.

Σήμερα έρχεται η τωρινή κυβέρνηση να την μετατρέψει σε μπάχαλο. Εκδίδει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία «στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων».

Στη συνέχεια με νεότερη διευκρίνιση που φτάνει στα σχολεία το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, όταν μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν αποχωρήσει από τα σχολεία, χαρακτηρίζεται ως προαιρετική η παρουσία των μαθητών και ως εκ τούτου να μην καταχωρηθούν απουσίες.

Και φυσικά με τις απανωτές «διευκρινίσεις» το μπάχαλο ενισχύεται. Σε κάποια σχολεία οι μαθητές ενημερώθηκαν να μην πάνε καθόλου στο σχολείο, αλλά να πάνε μόνοι τους στην εκκλησία. Σε άλλα σχολεία είπαν στους μαθητές ότι θα μπουν απουσίες και στους εκπαιδευτικούς ότι είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες. Τέλος σε άλλα κάποια σχολεία, που οι εκπαιδευτικοί είχαν προγραμματίσει δραστηριότητες, τις έκαναν μόνοι τους , αφού οι μαθητές ήταν απόντες.   

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει η Ε.Λ.Μ.Ε., που έχει άποψη δια παντός επιστητού, θα πρέπει να πάρει μία θέση.

- Να βγει πρώτα κείμενο και μετά ν’ αποφασίσουμε.

Αντιπρόεδρος: Θα βγάλω εγώ κείμενο
Οργανωτικός Γραμματέας: Όχι. Δεν σ’ εμπιστεύομαι να βγάλεις κείμενο.
Αντιπρόεδρος: Ωραία. Βγάλτο εσύ τότε.
Οργανωτικός Γραμματέας: Όχι. Δεν θέλω να βγάλω κείμενο.
ΠΑΜΕ: Αυτό δεν είναι θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Ε.Λ.Μ.Ε.

Κρατήστε την παραπάνω θέση του ΠΑΜΕ, γιατί έχει ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ας ψηφίσουμε.

Να βγει κείμενο;

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών: Να βγει
ΔΑΚΕ: Λευκό
ΠΑΜΕ: Λευκό
Μισή Α.Α.Κ.: Λευκό
Υπόλοιπη μισή Α.Α.Κ.: Να μη βγει

Οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι. Όλοι στο ίδιο τραπέζι. Το βουλώνουμε τώρα, για να το βουλώνετε κι εσείς αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση. Η συμφωνία των μουγγών.

Θέμα 13ο: Ψήφισμα καταδίκης της δήλωσης της κυρίας Κεραμέως για εκπαιδευτικούς φαντάσματα.

- Ποιος έφερε το θέμα;
- Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών.
- Έχετε φέρει κείμενο;
- Όχι.
- Έχουμε βγάλει ψήφισμα στην τελευταία Γενική Συνέλευση.

Αλήθεια είναι αυτό. Όμως το ψήφισμα αυτό, που ψηφίστηκε από τους τελευταίους 15 παρόντες στη συνέλευση οπερέτα για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, είναι ένα ψήφισμα του ΠΑΜΕ και όχι ένα ψήφισμα της Ε.Λ.Μ.Ε.

Κατά τη άποψη της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών και επειδή η κυρία Κεραμέως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη υπουργός παιδείας, θα πρέπει να βγει ένα κείμενο που εκτός των άλλων να περιλαμβάνει και τα εξής:

«Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καλεί την κυρία Κεραμέως να συμβάλλει με τον θεσμικό της ρόλο, ώστε να επιστρέψουν στα σχολεία όλοι ο εκπαιδευτικοί  φαντάσματα που κρύβονται στα βουλευτικά γραφεία»

Πανικός. Ας ψηφίσουμε.

Να βγει κείμενο;

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών: Να βγει
ΔΑΚΕ: Λευκό
ΠΑΜΕ: Απέχουμε από την ψηφοφορία, δεν είναι θέμα συζήτησης!
Α.Α.Κ.: Αποσύρουμε τα κείμενό μας!

Το ‘πιασες; Αν όχι να σε βοηθήσουμε.

Η ΔΑΚΕ ψηφίζει λευκό γιατί η κυρία Κεραμέως είναι γαλάζια βουλευτής.

Το ΠΑΜΕ απέχει γιατί έχει ήδη ψηφιστεί το δικό του κείμενο στην προηγούμενη «Γενική» Συνέλευση.

Η Α.Α.Κ. όμως είχε κατεβάσει το δικό της κείμενο, στο οποίο σέρνει τα εξ αμάξης στην κυρία Κεραμέως, υπενθυμίζοντας (για να μη ξεχνιόμαστε) τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών επί Νέας Δημοκρατίας. Όπως καταλαβαίνεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Όμως η Α.Α.Κ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτόνομη. Και ως αυτόνομη μπορεί να βγάζει κείμενα για την οποιαδήποτε κυρία Κεραμέως και στη συνέχεια να τα παίρνει πίσω.

Άλλωστε για να είμαστε δίκαιοι, η ΔΑΚΕ ψήφισε λευκό για τους τρεις Ιεράρχες και η Α.Α.Κ. το ανταποδίδει με την κυρία Κεραμέως.

Θέμα 14ο: Στάση της Ε.Λ.Μ.Ε. για την εβδομάδα με τις έμφυλες ταυτότητες.
Θέμα 16ο: Ψήφισμα για τη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια.
 
Είναι προφανής ο λόγος γιατί πρέπει να συνεξεταστούν τα δύο θέματα. Για την ιστορία το θέμα 14 το προτείνει η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, ενώ στο θέμα 16 η Α.Α.Κ. προτείνει το δικό της κείμενο.

Η άποψη της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών είναι ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. οφείλει να πάρει θέση. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό θέμα που κανένας εκπαιδευτικός όσο κι αν επιμορφωθεί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να το διδάξει. Η άποψη ότι, αν επιμορφωθώ, μπορώ να διδάξω τα πάντα είναι εντελώς λανθασμένη και στο μέλλον θα έχει ως αποτέλεσμα όχι απλά τη συγχώνευση ειδικοτήτων, αλλά την κατάργησή τους αφού ο καθένας με λίγη επιμόρφωση θα μπορεί να διδάξει οτιδήποτε. Ο εκπαιδευτικός δεν είναι «Φωτεινός Παντογνώστης» ούτε άλλο παιχνίδι με το οποίο η Πολιτεία μπορεί να παίζει κάθε φορά που κάποιος φωστήρας του υπουργείου έχει μια φαεινή ιδέα.

Υπάρχουν ενστάσεις για τη θεματική εβδομάδα από τη ΔΑΚΕ ακόμα και από το ΠΑΜΕ. Η μισή Α.Α.Κ. την υποστηρίζει με πάθος, ενώ η υπόλοιπη μισή αποσύρει το κείμενο και πετάει τα μπάλα στην εξέδρα!

- Θα το συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση!

Όσο θα ‘ρθεις στη Γενική Συνέλευση, άλλο τόσο θα συζητηθεί το θέμα.

Θέμα 15ο: Ψήφισμα για τις δημιουργικές εργασίες στο Λύκειο.

Η Α.Α.Κ. η αυτόνομη έχει φέρει κείμενο, αλλά η ώρα έχει περάσει από 23:30 και είναι βαριά η νύστα του τσολιά, οπότε μάντεψε.

- Θα το συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση!

Θέμα 17ο: Χορός Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας

Τα ‘παμε δεν τα ‘παμε; Να γίνει να μη γίνει ιδού η απορία. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ. και ο χορός μπορεί να γίνει πριν ή μετά από το Πάσχα.

Τελειώσαμε; Όχι βέβαια.

ΠΑΜΕ: Έχουμε τρία ψηφίσματα, αλλά λόγω της ώρας σας την χαρίζουμε. Κατεβάζουμε μόνο ένα.

Θυμήσου αναγνώστη ότι το ΠΑΜΕ έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι το μπάχαλο των τριών Ιεραρχών δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί την Ε.Λ.Μ.Ε. Προφανώς η Ε.Λ.Μ.Ε. ασχολείται μόνο με αυστηρά εκπαιδευτικά θέματα όπως αυτό στο οποίο αναφέρεται το ψήφισμα του ΠΑΜΕ:

Συμπαράσταση στις αγροτικές κινητοποιήσεις! Μη γελάς. Είναι 23:45.

Ακολουθεί ένα κείμενο που πραγματικά θα μπορούσε να μην είναι του ΠΑΜΕ. Όλα σχετικά καλά μέχρι την τελευταία πρόταση. Εκεί μπαίνει η σφραγίδα:

«… η κυβέρνηση, η Ε.Ε. το Δ.Ν.Τ. …»

Μας το χάλασες Μπάμπη.

Λευκό, λευκό, λευκό, όχι, όχι …

Αντιπρόεδρος: Εγώ θα το ψηφίσω, αν στην τελευταία πρόταση μείνει μόνο το κυβέρνηση και φύγει το Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

ΠΑΜΕ: Όχι.

Οχιά διμούτσουνη. Καληνύχτα.



Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών