Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ενημερωτικό της 3ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας (από την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών) - Μέρος 1ο

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών Προσοχή φίλε αναγνώστη. Η ενημέρωση που ακολουθεί έχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Αποτυπώνε...

από την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Προσοχή φίλε αναγνώστη. Η ενημέρωση που ακολουθεί έχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Αποτυπώνει τα όσα έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., που ξεκίνησε στις Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και παραλίγο να τελειώσει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. 


Ημέρα: Τρίτη Φεβρουαρίου 2017
Τόπος Γραφεία Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας (Ειρήνης 34)
Άπαντες παρόντες
Ώρα έναρξης: 20:20
Ώρα λήξης: 23:50
Ώρα έναρξης συγγραφής του ενημερωτικού: 00:50
Ώρα λήξης συγγραφής: Έχει ο Θεός. Το βράδυ είναι δικό μας.

Θέμα 1ο: Υπογραφή πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων

Για πρώτη φορά υπογράφονται τα πρακτικά των πρώτων συνεδριάσεων από όλους. Το ΠΑΜΕ επιφυλάσσεται να μην υπογράψει τα επόμενα πρακτικά.

Θέμα 2ο: Εκλογή ταμία Ε.Λ.Μ.Ε.

Είναι το  μοναδικό αξίωμα που δεν το θέλει κανείς. Η μοναδική γυναίκα στο Δ.Σ. δηλώνει ότι δεν τα πηγαίνει καλά με τα νούμερα και επομένως δεν μπορεί να γίνει ταμίας. Όλοι συμφωνούν πως ο αιρετός Μπουλούμης, αντικειμενικά δεν  μπορεί να είναι και ταμίας, οπότε μένει μόνο το ΠΑΜΕ. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ φυσικά αρνείται και απαντά ότι είθισται τη θέση του ταμία να την παίρνει η παράταξη που βγάζει τον πρόεδρο, δηλαδή η ΔΑΚΕ, η οποία όμως επέλεξε την ανώδυνη θέση του οργανωτικού γραμματέα, ο οποίος αρνείται σθεναρά να προαχθεί σε ταμία. Έτσι η Ε.Λ.Μ.Ε. παραμένει χωρίς ταμία. Ωστόσο το ΠΑΜΕ δεσμεύθηκε, αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτη δύναμη, να αναλάβει τόσο τη θέση του Προέδρου όσο και τη θέση του ταμία!  

Θέμα 3ο: Έγκριση κατάθεσης συμβολικού ποσού στη «Μέριμνα παιδιού» αντί στεφάνου στη μνήμη εκλιπόντων συναδέλφων.

Θέμα 4ο: Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Δ.Ε.Π. στις 27-1-2017

Ενημερώθηκε το Δ.Σ. από τον εκπρόσωπό του στη Δ.Ε.Π. Δήμου Κατερίνης για την τελευταία συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε η κατανομή κονδυλίων να γίνει με ποσοστό 50 % για την Πρωτοβάθμια και 50 % για την Δευτεροβάθμια (ευχαριστούμε Δ.Ε.Π. που δεν μας έριξες και αυτή τηφορά)

Επίσης συζητήθηκε το κατεπείγον (!) θέμα της αλλαγής των ονομάτων των τριών καινούργιων «βιοκλιματικών» δημοτικών σχολείων, γιατί υπάρχει πρόβλημα με την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους.

Θέμα 5ο: Προσδιορισμός ημερομηνίας Γενικής Συνέλευσης ύστερα από σχετική οδηγία της Ο.Λ.Μ.Ε. ενόψει της Συνέλευσης των Προέδρων το Σάββατο στις 18 Φεβρουαρίου

Η Ο.Λ.Μ.Ε. τους τελευταίους μήνες αδυνατεί να συντάξει εισήγηση προς τις Ε.Λ.Μ.Ε. Ωστόσο προτρέπει τις Ε.Λ.Μ.Ε. να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις (των 15 ατόμων), προκειμένου να διοργανωθούν εθιμοτυπικές απεργιακές κινητοποιήσεις (για να μην ξεχνιόμαστε)

Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών έχει αντίθετη άποψη. Έχει προηγηθεί η στημένη από τη ΔΑΚΕ Γενική Συνέλευση των 25 ατόμων και δεν υπάρχει λόγος να γίνει άλλη μία μόνο και μόνο για να μαλώνουν μεταξύ τους 15 επαγγελματίες συνδικαλιστές.

Ωστόσο καταθέτει δύο εναλλακτικές προτάσεις. α) Να γίνει Γενική Συνέλευση μόνο εφόσον υπάρξει κάποια εισήγηση από την Ο.Λ.Μ.Ε. ή β) Να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε οι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν ούτως ή άλλως στις Γενικές Συνελεύσεις να διατυπώνουν την άποψή τους (κάλπη στα σχολεία, ηλεκτρονική ψηφοφορία, email ή οτιδήποτε άλλο). 

Μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί επίσημα να θεωρηθεί ψήφος. Ωστόσο η εκφρασμένη άποψη των πολλών θα δεσμεύει τα μέλη του Δ.Σ., που θα είναι υποχρεωμένα (ηθικά) να τη στηρίξουν και όχι ν’ αποφασίζουν αυθαίρετα ερήμην 1.100 συναδέλφων.

Μπαίνει σε ψηφοφορία η πρόταση να μη γίνει συνέλευση.

Πρόεδρος: Θα γίνει Γενική Συνέλευση ακόμα και με 10 άτομα.
Γενικός Γραμματέας: Δεν θα έρθει κόσμος. Προσωπικά διαφωνώ, αλλά ψηφίζω να γίνει! Μάλλον θα λείπω, αν γίνει Τετάρτη
Οργανωτικός Γραμματέας: Να μη γίνει. Δεν θα είμαι, αλλά αν πρέπει να γίνει, ας γίνει!
Μέλος: Να γίνει φυσικά και να προσπαθήσουμε να φέρουμε κόσμο.
ΠΑΜΕ: Δεν τίθεται θέμα, αν πρέπει να γίνει. Εννοείται ότι θα γίνει. Ψηφίζω λευκό!

Ετοιμάσου συνάδελφε για Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 18:00, στην παγωμένη αίθουσα του 2ου ΓΕ.Λ. Από τους 4 που ψήφισαν να γίνει οι 2 δήλωσαν ότι δεν θα είναι και ένας, παρά το ότι ήθελε να γίνει ψήφισε λευκό! Σου φαίνεται κάτι παράλογο;

Θέμα 6ο: Ημερίδα της Ο.Λ.Μ.Ε. για την Αξιολόγηση-Αυτοαξιολόγηση στην Κοζάνη στις 31/3/2017

Εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. και τους αιρετούς, την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν και ένας ή δύο συνάδελφοι από κάθε σχολείο, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η Ο.Λ.Μ.Ε. θα ζητήσει άδεια απουσίας για τους συναδέλφους και η Ε.Λ.Μ.Ε., εφόσον υπάρξει συμμετοχή, θα βάλει λεωφορείο για τη μετακίνηση στην Κοζάνη.

Απόφαση ομόφωνη (7-0). Αρχικά βέβαια το ΠΑΜΕ ψήφισε λευκό, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε το σχετικό τηλεφώνημα, δόθηκε η γραμμή και η ψήφος άλλαξε. Όλα καλά.

Θέμα 7ο: Αποστολή στοιχείων των αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Μη διαβάζεις τον τίτλο του θέματος. Είναι παραπλανητικός. Παρευρίσκεται στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Είναι κουρασμένος από την εθελοντική εργασία που προσφέρει στο Σ.Δ.Ε.

- Είναι μία θεατρική παράσταση από την Ε΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και είπαμε στην ΑΔΕΔΥ να παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του 5ου ΓΕ.Λ. χωρίς εισιτήριο. Αντί για εισιτήριο να μαζέψουμε τρόφιμα ή υλικά ή λεφτά (!) για τους πρόσφυγες.
- Ποιο είναι το θέμα της παράστασης;
- Δεν ξέρω.
- ???
- Αυτοί για να έρθουν ζήτησαν να τους καλύψουμε τα έξοδα, 1.000 €. Τους είπαμε ότι θα πάρουν 300 €, οπότε η Ε.Λ.Μ.Ε. καλείται να δώσει 50 €. Μπορεί κάποιοι ηθοποιοί να χρειαστεί να κοιμηθούν εδώ (!), θα βάλουν κι απ’ την τσέπη τους.
- Πώς θα διανεμηθούν τα τρόφιμα και τα υλικά; Απ’ ευθείας από την ΑΔΕΔΥ στους πρόσφυγες ή μέσω μεσάζοντα, π.χ. Μ.Κ.Ο.;
- Απευθείας από την ΑΔΕΔΥ. Δηλαδή όχι απευθείας. Θα τα δώσουμε σε κάποιο φορέα (!). Η Ε.Λ.Μ.Ε. απλώς θα πρέπει να προπαγανδίσει την παράσταση. 
- Ωραία. Ως Ε.Λ.Μ.Ε. καλό είναι να μαζέψουμε σχολικά είδη για τους πρόσφυγες.
- Όχι. Τι σχολικά είδη; Τετράδια; Τι να τα κάνουμε; Αφήστε το. Μήπως μαζέψουμε και λεφτά για να δώσουμε και στους συντελεστές της παράστασης.

Άρα έχουμε και λέμε: Μια παράσταση της οποίας το θέμα δεν γνωρίζουμε, την οποία πρέπει να προπαγανδίσει η Ε.Λ.Μ.Ε. και στην οποία δεν θα υπάρχει εισιτήριο, αλλά αντί για εισιτήριο οι θεατές θα δίνουν λεφτά (!) ή υλικά, αλλά όχι σχολικά είδη, τα οποία προορίζονται για τους πρόσφυγες, αλλά ίσως και για τους ηθοποιούς και τα οποία θα δοθούν απευθείας, αλλά μέσω αντιπροσώπου στους πρόσφυγες.

Ντήλι ντήλι ντήλι, που έφεγγε και κένταγε ο πρόσφυγας το μαντήλι.

Θέμα 8ο: Ενημερωτικό Δελτίο από ΕΛΜΕ Πιερίας

Ααα εδώ είμαστε. Θυμάσαι συνάδελφε πριν από 2 χρόνια; Ήταν τότε, που για πρώτη φορά στα χρονικά αποφασίστηκε να βγαίνει ενημερωτικό δελτίο από την Ε.Λ.Μ.Ε., ώστε να μαθαίνουν οι συνάδελφοι τι συζητείται και τι αποφάσεις παίρνονται στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Ο τότε Πρόεδρος (κορόιδο) που ήταν ταυτόχρονα και Γραμματέας, μιας και ο κανονικός Γραμματέας (του ΠΑΜΕ) δεν έγραψε ποτέ ούτε μία λέξη, μετά από κάθε Δ.Σ. ξόδευε 3-4 ώρες από το χρόνο του, που τον είχε για πέταμα, για να γράψει εκείνα τα ενημερωτικά. Βγήκαν τέσσερα δελτία. Πέμπτο δεν υπήρξε. Ξέρεις γιατί; Γιατί οι κομματικές παρατάξεις κατάλαβαν ότι δεν τις συνέφερε και άρχισαν τα προσκόμματα.

- Όχι, γιατί το έγραψες αυτό;
- Να αλλάξεις τη δεύτερη παράγραφο.
- Όχι η δικιά μας θέση δεν ήταν αυτή που γράφεις. 

Έτσι τα ενημερωτικά δελτία χάθηκαν στη λήθη της ιστορίας.

Τώρα ο νέος Πρόεδρος επαναφέρει το θέμα. Γιατί νομίζεις; Όχι γιατί πρέπει να ενημερώνονται ο συνάδελφοι, αλλά επειδή ο Βαρδακώστας βγάζει το δικό του, που είναι και παραπλανητικό!!

Όπα. Για μια στιγμή. Αφού το ενημερωτικό είναι παραπλανητικό, γιατί τα πρακτικά, που υπογράψαμε στην αρχή της συνεδρίασης, έχουν ολόκληρα κομμάτια κόπυ πάστε από το πρώτο ενημερωτικό της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών; Και στο κάτω κάτω ποιος σας εμπόδισε να βγάλετε κι εσείς τα δικά σας ενημερωτικά που να περιγράφουν αντικειμενικά τα διαδραματιζόμενα στα Δ.Σ.;

Στο άκουσμα της περίεργης πρότασης η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών επαναφέρει για άλλη μια φορά την πρόταση να μαγνητοσκοπούνται τόσο τα Δ.Σ. όσο και οι Γ.Σ. Έτσι δεν θα χρειάζονται ενημερωτικά αφού ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο ή έστω την ηχογράφηση. Άλλωστε μια τέτοια πρακτική εφαρμόζεται και στο Δήμο Κατερίνης αλλά και στην Ο.Λ.Μ.Ε.

Η πρόταση απορρίπτεται δια βοής!!

Επανερχόμαστε στο θέμα. Να βγάζει η Ε.Λ.Μ.Ε. ενημερωτικό; Ναι αλλά ποιος θα το γράφει; Ποιος είναι αρκετά κορόιδο; Κανονικά ο Γραμματέας.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών: Να βγαίνει ενημερωτικό και εφόσον είναι ακριβές, θα σταματήσουμε να γράφουμε το δικό μας.
ΠΑΜΕ: Να μη βγαίνει ενημερωτικό.
Α.Α.Κ.: Να το δούμε στο μέλλον.
ΔΑΚΕ: Να το δούμε στο μέλλον.

Ομοφωνία μεταξύ κομματικών παρατάξεων και όπως θα διαπιστώσεις δεν θα είναι και η μοναδική.

Θέμα 9ο: Ορισμός  Εκπροσώπων στις Δ.Ε.Π. των τριών Δήμων του νομού Πιερίας

Μετά από συζήτηση προτάθηκαν 6 ονόματα. Οι μη παρόντες θα ερωτηθούν και η απόφαση θα οριστικοποιηθεί σε επόμενο Δ.Σ.

Δήμος Κατερίνης:
Τακτικό μέλος: Γάτας Δημήτρης
Αναπληρωματικό μέλος: Ζήσκος Βασίλης

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
Τακτικό μέλος: Αγγελίδης Άγγελος
Αναπληρωματικό μέλος: Πέττα Ηλέκτρα

Δήμος Δίου Ολύμπου
Τακτικό μέλος: Τσιμούρα Νίκη
Αναπληρωματικό μέλος: Φαργκάνης Μιχάλης

Θέμα 10ο: Οδοιπορικά Αιρετών

Μετά από 4 χρόνια που οι αιρετοί της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών έχουμε γυρίσει ξανά και ξανά όλα τα σχολεία του Νομού, χωρίς καμία ενίσχυση από κανένα βουλευτικό γραφείο, είμαστε πλέον σε οικονομική αδυναμία να συνεχίσουμε την δια ζώσης ενημέρωση των συναδέλφων για θέματα που τους αφορούν. Για το λόγο αυτό ζητάμε την χρηματοδότηση των αιρετών από την Ε.Λ.Μ.Ε. με το συμβολικό ποσό των 150 € το χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το κόστος μετακίνησης.

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν υπήρχε αποζημίωση για τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ κι έτσι με τα λεφτά ο αιρετός μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις επισκέψεις του στα σχολεία. Φυσικά επισκέψεις γίνονταν ελάχιστες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Επίσης να θυμίσουμε ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. με τις εισφορές των συναδέλφων έχει χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση της χορωδίας των εκπαιδευτικών, τη μετακίνηση μαθητών για διαγωνισμούς πληροφορικής, μέχρι και αγορά μηχανήματος για να μπορεί ο ΠΛΗΝΕΤ να ελέγχει τα καλώδια δικτύου.

Όμως, τόσο ο ΠΛΗΝΕΤ, ως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. (Οργανωτικός Γραμματέας), αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη αρνήθηκαν κατηγορηματικά την οικονομική συνδρομή με το ΠΑΜΕ να δηλώνει ρητά ότι οδοιπορικά μπορούν να παίρνουν τα μέλη του Δ.Σ., αλλά όχι οι αιρετοί!

Ωστόσο, ομόφωνα αποφασίστηκε να συνταχθεί σχετικό αίτημα για οδοιπορικά αιρετών, προς την Ο.Λ.Μ.Ε. και τη ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας.

Θέμα 11ο: Ομάδα Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας στο facebook

Ίσως το πιο «διασκεδαστικό» θέμα της συνεδρίασης. Και εξηγούμε.

Η ομάδα της Ε.Λ.Μ.Ε. στο facebook δημιουργήθηκε πριν από 3,5 χρόνια ύστερα από πρόταση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών με σκοπό να αποτελέσει βήμα διαλόγου και επικοινωνίας με τους συναδέλφους, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία.

Τότε τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. δεν είχαν καν λογαριασμό στο facebook.

Δημιουργός και Διαχειριστής της ομάδας ήταν ο τότε Γραμματέας, στη συνέχεια Πρόεδρος και σημερινός Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε.

Στα χρόνια της λειτουργίας της η ομάδα της Ε.Λ.Μ.Ε. αποτέλεσε πρότυπο ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατίας. Όλες οι γνώμες ακούγονται. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Μερικές φορές οι αντιπαραθέσεις γίνονται πιο έντονες, ωστόσο ποτέ δε υπήρξε καμία λογοκρισία με εξαίρεση μία μόνο περίπτωση συναδέλφου ο οποίος χρησιμοποίησε την ομάδα για να επιτεθεί σε άλλο συνάδελφο με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος αρνήθηκε να αφαιρέσει τα προσβλητικά σχόλια. Έτσι τα σχόλια αφαιρέθηκαν από τον Διαχειριστή και ο συνάδελφος μπλοκαρίστηκε. Με απαίτηση όμως των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. ξεμπλοκαρίστηκε παρά το ότι δεν ανακάλεσε, ούτε ζήτησε ποτέ συγνώμη.

Οι κομματικές παρατάξεις χρησιμοποίησαν κατά κόρο την ομάδα ως πίνακα ανακοινώσεων,  ειδικά παραμονές εκλογών ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ, και παραμονές βουλευτικών εκλογών προκειμένου να στηρίξουν κομματικά ψηφοδέλτια ή κομματικούς υποψήφιους.

Μέλη της ομάδας είναι εκπαιδευτικοί  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (όχι μόνο από το Νομό Πιερίας), εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και μη εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για εκπαιδευτικά θέματα. Ακόμα και νυν βουλευτές είναι μέλη της ομάδας, από την εποχή που ήταν ακόμα απλοί πολίτες. 

Κανένα παράπονο δεν διατυπώθηκε για τη λειτουργία και τη διαχείριση της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο που η ομάδα μεγάλωσε κι έτσι απέκτησε δύναμη. Έτσι ξαφνικά οι κομματικές παρατάξεις σε απόλυτη συμφωνία μεταξύ τους αποφάσισαν ότι πρέπει να την ελέγξουν. Άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη διαχείριση, να ζητούν να μπουν «κανόνες» λειτουργίας (δηλαδή περιορισμοί στην ελεύθερη έκφραση). Είχαν άποψη ακόμη και το εξώφυλλο της ομάδας. Το «πρόβλημα» εμφανίστηκε  ως θέμα στα Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., ακόμα και στις Γενικές Συνελεύσεις.

Για άλλη μια φορά, παρά το ότι κανένας δεν διατύπωσε καμία απολύτως τεκμηριωμένη κατηγορία, απλώς και μόνο με την επίκληση ότι οι συνάδελφοι (γενικά και αόριστα) διαμαρτύρονται, ζητούν επίμονα να συμμετέχουν στην Διαχείριση. Η απαίτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκή σε καμία περίπτωση, διότι οι κομματικές παρατάξεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι αναξιόπιστες.

Η φράση του Οργανωτικού Γραμματέα και ΠΛΗΝΕΤ: «Αν δεν συμμορφωθείς, υπάρχουν κ άλλοι τρόποι» είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας.

Ε λοιπόν, εμείς στην Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών έχουμε αυτό το κουσούρι. Δε συμμορφωνόμαστε. Αντίθετα προκαλούμε. Προκαλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους μας είτε έχουν λογαριασμό facebook είτε όχι να επισκεφτούν την ομάδα και αφού φτάσουν κάτω κάτω, στις πρώτες δηλαδή αναρτήσεις, να τις διαβάσουν όλες, μαζί με τα σχόλια, για να διαπιστώσουν πώς λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.


Όσοι πάλι δεν αντέχουν τη δημοκρατία, μπορούν ν’ αποχωρήσουν.


Κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος. Κουραστικό για σένα που το διάβασες. Φαντάσου πόσο πιο κουραστικό για μας που το γράψαμε. Για να μην αναφέρουμε τις 3,5 ώρες συνεδρίασης. Ωστόσο υπάρχουν άλλα 6 θέματα συν 3 ψηφίσματα του ΠΑΜΕ, οπότε όποιος αντέχει, ας περιμένει το 2ο μέρος.     

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών