Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Άρχεται η συνεδρίασις

Θα το άκουσες βέβαια ότι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας είχε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την αναμοριοδότηση των σχολικώ...

Θα το άκουσες βέβαια ότι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας είχε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του Νομού Πιερίας. Το άκουσες, αλλά έκανες το κορόιδο.

Έτσι εγώ κέρδισα το στοίχημα. Ένα σάντουιτς και μπύρα. Ωστόσο δεν θα σε αφήσω χωρίς ενημέρωση. Φυσικά δεν είναι το ίδιο, όπως αν ήσουν εκεί. Θα μάθεις μόνο τη δική μου άποψη για τα όσα διαδραματίστηκαν. Μπορεί τα πράγματα να έγιναν έτσι, μπορεί και όχι.

Θα μπορούσες να πεις ότι η Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. είναι συνέλευση Προέδρων. Πρώην Πρόεδροι και νυν συνωστίζονται σ’ έναν χώρο, που δεν τους χωράει όλους. Αν μάλιστα βάλεις και τους Προέδρους Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τότε ναι, σχεδόν όλοι οι παρόντες ήταν ή είναι Πρόεδροι κάπου. 

Άρχεται λοιπόν η συνεδρίασις.

Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, … είκοσι πέντε. Κέρδισα το στοίχημα. Respect. 

Πρώην Πρόεδρος: Επί της διαδικασίας

Είδατε «σύντροφοι» πόσο καλοί μαθητές είμαστε; Επί της διαδικασίας λοιπόν και όποιος αντέξει.

Πρώην Πρόεδρος:  Στο Δ.Σ. στις 9 Ιανουαρίου είχαμε προτείνει, και έγινε δεκτό, να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, ώστε να ερωτηθεί το σύνολο των συναδέλφων για το θέμα της αναμοριοδότησης. Εξουσιοδοτήθηκε ο νέος Πρόεδρος να ζητήσει παράταση από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση. Προτείναμε επίσης να καθοριστεί η μέρα και η ώρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό με τη δικαιολογία ότι μπορεί να μην παίρναμε παράταση. Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για τη συνάντηση αυτή και ξαφνικά μας ανακοινώνεται μέσω email ημέρα και ώρα Γενικής Συνέλευσης. 

 Επειδή λοιπόν η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση δεν αποφασίστηκε ποτέ, 
 επειδή είναι μόνο 25 συνάδελφοι παρόντες, 
 επειδή υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου για την πρόταση της Ε.Λ.Μ.Ε. και τέλος 
 επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά το σύνολο των συναδέλφων, προτείνουμε το εξής:

Να αποφασίσουμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για την επόμενη βδομάδα, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για να είναι παρόντες και να μην  αποφασίσουν οι 25 εκ μέρους των 1.100.

Αναγνώστη, αν συμφωνείς με την λογική αυτή πρόταση, σήκωσε το χέρι σου. 

Δεν είμαι εκεί για να σε δω, αλλά πιστεύω ότι το σήκωσες γιατί αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική και το αίσθημα ευθύνης σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που θα επηρεάσει τις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων.

Περνάμε λοιπόν στην ψηφοφορία. Η δική σου ψήφος δεν μετράει, αφού δεν ήσουν εκεί.

Νέος Πρόεδρος: Ποιοι είναι υπέρ;

Σηκώνονται τρία ελεύθερα χέρια.

Νέος Πρόεδρος: Απορρίπτεται πρόταση

Πρώην Πρόεδρος: Εε; Οι υπόλοιποι δεν θα ψηφίσουν; Να δούμε ποιοι είναι κατά και ποιοι ψηφίζουν λευκό όπως σε οοοόλες τις ψηφοφορίες, που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα; Εσείς ο υπόλοιποι ντρέπεστε να σηκώσετε το χέρι να δούμε την άποψή σας;
   
Νέος Πρόεδρος: Δε χρειάζεται. Η πρόταση απορρίπτεται.

Κατάλαβες αναγνώστη γιατί η πρόταση απορρίπτεται χωρίς να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία; Γιατί αν η ψηφοφορία συνεχιζόταν, θα βλέπαμε όλα τα χέρια να σηκώνονται καταψηφίζοντας την πρόταση. 

29 κατασκευαστές πλυντηρίων συμφωνούν.

Οοοόλες οι κομματικές παρατάξεις, ΔΑΚΕ, ΑΑΚ ,ΠΑΜΕ, Παρεμβάσεις συμφωνούν κι αυτές μεταξύ τους.

Εμείς οι 25 θα συνεδριάσουμε, θα πούμε τις γνωστές μπούρδες, που κάνουν τους υπόλοιπους 1.075 να μην έρχονται και στο τέλος θα αποφασίσουμε. Άλλωστε τι συνδικα…ληστές θα ήμασταν, αν ρωτούσαμε και την άποψη των συναδέλφων; 

Τοποθετήσεις παρατάξεων

Παρεμβάσεις: Θα έπρεπε να συζητάμε για άλλα θέματα σοβαρότερα, αλλά μιας και μιλάμε για αναμοριοδότηση, να πούμε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά δύσκολες συνθήκες στο νομό μας. Προτείνουμε +1 μόριο στη Ρητίνη, το Μακρύγιαλο και τον Πλαταμώνα.

ΠΑΜΕ παρέα: Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για αναμοριοδότηση, άλλα για σοβαρά θέματα, τα μνημόνια, τα ταξικά κινήματα, τους αγώνες κ.λπ. Ωστόσο δεν είναι κακή η πρόταση της ΔΑΚΕ! Να αυξηθούν τα μόρια. 

Α.Α.Κ.: Εμείς αντιγράψαμε την πρόταση και την επιχειρηματολογία της ΔΑΚΕ, όμως είμαστε πιο γενναιόδωροι σε κάποια σχολεία. Εν πάση περιπτώσει, Θεσσαλονικείς και Λαρισαίοι, μαζέψτε μόρια και τζους, να μας αδειάσετε τη γωνιά, να έρθουν τα «δικά» μας παιδιά στο Νομό. Απλώς να μην έχει αναδρομική ισχύ.

Κάποιος πρέπει να πει στην Α.Α.Κ. και στη ΔΑΚΕ ότι αν αυξηθούν τα μόρια στα περιφερειακά σχολεία, όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι Θεσσαλονικείς και οι Λαρισαίοι, αλλά θα αυξηθούν κιόλας, αφού θα προτιμούν το νομό μας με τα πολλά μόρια σε σχέση με τους γειτονικούς. Anyway.

Πρώην Πρόεδρος: Να καλωσορίσουμε τη ΔΑΚΕ στις Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Επί 2 χρόνια δεν πατούσε κανείς στις γενικές Συνελεύσεις, ούτε καν τα μέλη του Δ.Σ. Σήμερα ξαφνικά βλέπουμε 15 συναδέλφους brand new για να ψηφίσουν την πρόταση της ΔΑΚΕ.

Η υπόθεση μου θυμίζει τις μεταθέσεις του 2012. Κάποιοι πήραν μολύβι και χαρτί και υπολόγισαν πόσα μόρια τους λείπουν κι έτσι προέκυψε η πρόταση της ΔΑΚΕ.

Σας διαβάζω από το  Προεδρικό διάταγμα 50/96

Οι Σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται σε 10 (δέκα) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ και Ι, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμοδίων κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων αυτών, οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
(i) πληθυσμό της έδρας των σχολείων,
(ii) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών,
(iii) την οργανικότητα,
(iv) την απόστασή τους από την έδρα του νομού,
(v) τις συγκοινωνιακές συνθήκες,
(vi) το υψόμετρο.

Καμία από τις δύο προτάσεις δε αιτιολογήθηκε με βάση τα κριτήρια αυτά. Επίσης παρακάτω λέει: 

Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα.

Αναταραχή στο «στρατόπεδο» της ΔΑΚΕ. Μια φωνή από το παρελθόν ακούγεται να λέει: «Όσοι τοποθετήθηκαν νομίμως από το ΠΥΣΔΕ».

Άστο Πρόεδρε. Ας κρατήσουμε μόνο το «τοποθετήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ». Το νομίμως, ας κάνουμε ότι δεν το ακούσαμε. Ας συνοψίσουμε λοιπόν. Όσοι τοποθετήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ σε σχολεία με υψηλή μοριοδότηση, θα πάρουν τα μόρια, άσχετα από το αν υπηρέτησαν στα σχολεία αυτά ή ήταν κρυμμένοι σε κάποια γραφεία.

Τώρα μάλιστα. Τώρα ξεκαθαρίζουν όλα. Έτσι εξηγείται η ξαφνική πρεμούρα της ΔΑΚΕ να αλλάξει ριζικά η μοριοδότηση όχι όλων των περιφερειακών σχολείων, αλλά μόνο εκείνων στα οποία στο παρελθόν τοποθετούνταν οι «ημέτεροι». 

Πρώην Πρόεδρος: Συνεχίζω και κλείνω. Το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων δεν υπήρχε στην προεκλογική ατζέντα. Δεν το θέσαμε στους συναδέλφους και έτσι δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ψηφίσουμε εκ μέρους τους για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εμείς ως Κίνηση  Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, τις κομματικές παρατάξεις να αποσύρουν τις προτάσεις τους και να πάμε σε νέα Γενική Συνέλευση, όπου να είναι παρόντες όλοι οι συνάδελφοι.

Για να μη στα πολυλογώ αγαπητέ αναγνώστη, ακολούθησε ο εισηγητής της ΔΑΚΕ (Πρόεδρος κι αυτός), που αντί να αιτιολογήσει την πρόταση, μάλωσε τις άλλες παρατάξεις, που δεν ήταν λέει προετοιμασμένες για την αναμοριοδότηση κ.λπ. κ.λπ.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των «μεμονωμένων» ομιλητών. Νόμιζες ότι θα τις γλιτώσεις; Όχι βέβαια. Λέγονται μεμονωμένοι, αλλά δεν είναι. Κανονικά θα έπρεπε να είναι απομονωμένοι, αλλά ούτε απ’ αυτό είναι. Τι είναι; Βρες κάτι που να κάνει ομοιοκαταληξία και βάλτο μόνος σου. 

Ομιλητής 1: Το κεφάλαιο, δηλαδή ο καπιταλισμός, τα μνημόνια, δηλαδή κ.λπ.

Πρόεδρος: Το θέμα μας είναι η αναμοριοδότηση

Ομιλητής 1: Ναι …

Ομιλητής 2: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ταξικοί αγώνες μπλα μπλα μπλα

Πρόεδρος: Το θέμα μας είναι η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων

Ομιλητής 2: Με διακόπτεις και χάνω τον ειρμό και περνάει και ο χρόνος

Πάει ο παλιός ο χρόνος,
ας γελάσουμε παιδιά.
Κι αν στο τέλος μείνεις μόνος,
Θα φωνάξω ωσαννά

Ομιλητής 3 (Πρόεδρος του τίποτα): Εγώ, όπως το συνηθίζω τα τελευταία χρόνια θα σας πω για την ΑΔΕΔΥ!

Πρόεδρος: Το θέμα μας είναι η αναμοριοδότηση 

Πρόεδρος του τίποτα: Εγώ θα πω ότι θέλω. Μη με διακόπτεις. Αυτό που κάνεις είναι σκαιό (!!)

Μήπως εννοείς σκατό; Συγνώμη. Δεν έπρεπε να το γράψω αυτό. Θα το κόψει η λογοκρισία. Απλά μπερδεύτηκα.

Πρόεδρος του τίποτα: Κάναμε το προηγούμενο διάστημα δύο απεργιακές κινητοποιήσεις αποτυχημένες (χε χε). Δεν πειράζει όμως. Θα πρέπει να βρούμε και εναλλακτικούς τρόπους αγώνα! Για παράδειγμα θα φέρουμε ειδικούς να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα συνταξιοδοτικά!

Πράγματι αυτή είναι μία άκρως αγωνιστική δράση. Θυμίζει το παρελθόν, που με πρόταση του ίδιο υσυνδικα…ληστή είχαν χαρακτηρισθεί ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του Νομού (της Νέας Δημοκρατίας τότε και οι τέσσερις). Αντίθετα σήμερα οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι άκρως επιθυμητοί.

Πρόεδρος του τίποτα: Συνεχίζω και κλείνω. Επειδή αυτές οι «αγωνιστικές» δράσεις χρειάζονται λεφτά, κάπου 500 € για να πληρώσουμε τους εισηγητές, καλείται η Ε.Λ.Μ.Ε. να συμβάλλει στο ποσό αυτό!  

Μ’ αυτά και μ’ αυτά κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας. Δεν ξέρω να σου πω ποια απόφαση πάρθηκε, γιατί η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών αποχώρησε από τη στημένη Γενική Συνέλευση και αρνούμενη να αποδεχθεί ότι η απόφαση των 20 (τόσοι είχαν απομείνει) θα είναι απόφαση του κλάδου.

Και το κερασάκι στην τούρτα!

Τη στιγμή που αποχωρούμε ακούω τον αιρετό της Α.Α.Κ. να λέει:

«Εγώ ως αιρετός, θα στηρίξω στο ΠΥΣΔΕ όποια πρόταση πάρει η Ε.Λ.Μ.Ε.» 
Παραλίγο να μου πέσουν και οι τελευταίες τρίχες. Πέρυσι δεν ήταν που ο ίδιος αιρετός σε αντίστοιχη Γενική Συνέλευση για τις ομάδες σχολείων έκανε ακριβώς το αντίθετο; Θεώρησε τη Γενική Συνέλευση στημένη και όχι μόνο δεν στήριξε την απόφαση της Ε.Λ.Μ.Ε., αλλά έκανε δική του πρόταση, η οποία και πέρασε με τη στήριξη των διοικητικών μελών του ΠΥΣΔΕ. 

Αυτά για να μη ξεχνιόμαστε.

Γιώργος Βαρδακώστας