Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Πάλι στέλνουν στον Εισαγγελέα ανθρώπους που αντιδρούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε «φυλακή αλλοδαπών»

Μετά τον μητροπολίτη Χίου ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάει για ποινικές ευθύνες του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Πάλι στέλνουν στον Εισαγγελέα ανθρώπους που αντιδρούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε «φυλακή αλλοδαπών»
Μετά τον μητροπολίτη Χίου ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάει για ποινικές ευθύνες του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις πάνε να δημιουργηθούν στην χώρα καθώς προκειμένου να κατασταλεί το λαϊκό αίσθημα που αντιδρά στην μετατροπή της Ελλάδας σε «φυλακή προσφύγων και μεταναστών» όπως είπε χθες και ο «επενδυτής» Τ. Σόρος στην Χάντελσμπλατ δεν διστάζει η κυβέρνηση να στέλνει στον εισαγγελέα όσους αντιδρούν βάση του αντιρατσιστικού νόμου.

Έτσι μετά τον Μητροπολίτη Χίου ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου απειλεί τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου με ποινική δίωξη, αν συνεχίσει να αντιδρά στην ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών στα τοπικά σχολεία.

Ακολούθησε η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση.   

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
   
Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές».

Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ' αυτό που τους αποδίδεται.
   
Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Για την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Α. Γαβότση, ο οποίος φέρεται να καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στο σχέδιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου σε ανακοίνωση του είπε ότι «την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης είχε καταγραφεί σε βίντεο να μιλά σε πολίτες και να λέει τα εξής:

«Μου είπε ο κ. Τόσκας ότι φασιστικοποιώ την τοπική κοινωνία. Με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά, ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι. Τέτοιες τάσεις ούτε είχα, ούτε θα αποκτήσω όσο μεγαλώνω. Είμαι ο πιο δημοκρατικός. Μακριά από μένα αυτές οι ταμπέλες», ακούγεται να λέει ο κ. Γαβότσης

Δήμαρχος: Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Που ως διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.

Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο; 

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Πολίτης: Δηλαδή μπορούν να βάλουν ένα παιδόφιλο με τα παιδιά μας! Πρέπει να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε νόμιμα, όμως, για να μην μας λένε φασίστες, ενώ οι φασίστες είναι αυτοί.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά των προσφύγων, πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, χωρίς όμως ακόμη να είναι όλα έτοιμα, με κορυφαία προβλήματα, τα ζητήματα μεταφοράς των παιδιών από τα κέντρα φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία, αλλά και την ανησυχία των γονέων για τη θωράκιση των μαθητών από μεταδοτικά νοσήματα, καθώς όπως καταγγέλλουν, έχουν διακοπεί τα προγράμματα εμβολιασμών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τα προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν στα σχολεία κάθε περιφέρειας δεν θα είναι πολλά, καθώς θα υπάρξει διασπορά τους σε όλα τα γειτονικά σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κέντρα φιλοξενίας.

Όμως οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου υποστηρίζουν ότι μόνο στην περιοχή τους φιλοξενούνται 420 παιδιά.

Γιάννης Πετρίδης