Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ στη Google από τη ρωσική αρχή ανταγωνισμού

Η Ρωσία επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 438 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης...

Πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ στη Google από τη ρωσική αρχή ανταγωνισμού
Η Ρωσία επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 438 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ποινή αυτή θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά λογισμικού για κινητά τηλέφωνα στη Ρωσία, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες για τους πελάτες», σχολίασε σε ανακοίνωσή τη η Έλενα Ζάγιεβα, η υπεύθυνη του τομέα υψηλής τεχνολογίας στη ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS).

Εναντίον της Google είχε προσφύγει η Yandex, μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες λογισμικού, η οποία έχει δει το μερίδιό της στην αγορά να μειώνεται σημαντικά. Η FAS έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι η αμερικανική εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της καθώς διέθετε προεγκατεστημένες εφαρμογές σε κινητά και τάμπλετ που λειτουργούν με το Android, το δικό της λειτουργικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε την εγκατάσταση εφαρμογών των ανταγωνιστών της.

Η ρωσική υπηρεσία δεν είχε επιβάλει αμέσως πρόστιμο στη Google και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ήταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία προκειμένου να βρεθεί ένας "φιλικός διακανονισμός" μεταξύ τους. Σήμερα ανέφερε ότι το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση "πριν αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της". Μέχρι να γίνει αυτό "εξακολουθούμε να συζητούμε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές και τους σχεδιαστές προγραμμάτων να επωφεληθούν κατά το μέγιστο δυνατό από το Android στη Ρωσία", πρόσθεσε.

Παρόμοιες διαδικασίες εναντίον της Google έχουν κινηθεί σε πολλές άλλες χώρες ενώ η μία από τις τρεις έρευνες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά συγκεκριμένα τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Android.